Wij proberen onze leden van onze vereniging bij te staan waar we kunnen om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

Via informatie op deze website, maar vooral ook tijdens de aanlever- en ophaalmomenten tijdens het seizoen.

 

 

Volgende info is bijgevoegd in het Download menu voor onze leden:  

  • Kernvolkjes, draag er zorg voor...

We gebruiken steeds overwegend jonge bijen. Het zijn bijen waarvan er een groot aantal nog niet vliegklaar zijn en die nog volop de nestfase doormaken. Het jonge, kunstmatig samengesteld hulpvolkje of kernvolkje, is vrijwel "ontwapend"...

De beste bijen bevinden zich in de honingzolder van goed ontwikkelende volken. Het zijn ideale bouwbijen, ze hebben een goede vetreserve om de jonge moer te laten ontwikkelen naar de geslachtsrijpheid en ze zijn in staat het nieuwe broednestje degelijk te helpen opstarten.

Om er zeker van te zijn dat de ERK’s worden gevuld met overwegend jonge bijen en zonder darren, moet er worden “gezeefd”.

De meeste degelijk werkende bevruchtingsstations gebruiken standaard-E.R.K.'s. (eenraamskastjes) De afmetingen moeten juist zijn, want één mm. langer of breder kan het plaatsen in een schuthuisje of schuilhuisje, op de bevruchtingsstand, bemoeilijken. De vlieggatschijf mag niet vooruit steken en is dan ook best ingewerkt. Dit schijfje moet gemakkelijk te verdraaien zijn. De bodemschuif (verluchting) moet kunnen verwijderd worden (weghalen van dode bijen). NIEUWE kastjes moeten vooraf goed behandeld worden met een of andere beits die bijenvriendelijk is. 

 

  • Op wat moet ik letten als ik de gevoelige kernvolkjes transporteer naar de paringsstand?

 

Een klein stukje uit de tekst transport naar de paringsstand  als voorbeeld

reiskofferKernvolkjes die “klaar” zijn om naar de paringsstand gevoerd te worden zijn volwaardige volkjes. D.w.z.. dat ze op dezelfde manier reageren  als andere kolonies die aan vervoersstress kunnen lijden.  Inderdaad, wanneer volken gedurende enige tijd  op- gesloten zijn en ze hebben niet de mogelijk om zich te conditioneren, ventileren en dus hun microklimaat op peil houden, dan raakt het volk in problemen, ze geraken gestrest.
De bijen lopen door de ganse ruimte op zoek naar verluchting, de temperatuur loopt steeds verder op. De bijen verliezen veel vocht dat niet kan afgevoerd worden, dus nog meer warmte productie…
Uiteindelijk brengt dit het leven van de ganse kolonie in gevaar. Het bouwwerk dreigt vervormt te geraken, de ingestapelde voorraad zet uit en komt in het nest op de bijen terecht...
De verdere informatie is beschikbaar nadat u zich geregistreerd hebt en lid bent...