P7040037RKH vzw werd gesticht in 1988. Haar voornaamste doel is op efficiƫnte wijze en binnen betaalbare normen aan rasverbetering te doen via selectie en gecontroleerde paringen.

Het is de bedoeling deze rasverbetering onmiddellijk binnen handbereik te brengen van de imkerij en dit aan democratische en haalbare prijzen. Winstbelangen zijn dus niet aan de orde.

De vergoedingen die gevraagd worden voor koninginnen, teeltstof, paringen en lidmaatschap, zijn van die grootte dat ze net de kosten van haar werking kan dekken.

In principe worden de belangrijkste onkosten, inzake teelt en verplaatsingen, door de beheerders gedragen.

Elke bijenstand wordt als privaat goed verzorgd. Door het uniek karakter van de streek, Waasland-Zeeuws-Vlaanderen, op het vlak van de bijenteelt, gingen we juist van start op die plaats. De aanwezigheid van de Schelde, de minder attractieve landbouwgewassen en de dunne bevolkingsdichtheid deden deze unieke toestand ontstaan.

Door de dunne imkerbevolking moesten geen onoverzichtelijke inspanningen geleverd worden. De plaatselijke imkerij was dus snel in kaart gebracht en was overtuigd van het belang van een gerichte rassenkeuze en de voordelen van een goede samenwerking.